Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

Tornen els espantaocells als horts de Pardinyes

dissabte, 22 de juliol del 2017
Un espantaocells, espantall o espantapardals és un ninot que simula una figura humana que es fa servir per espantar tot tipus d'ocells dels camps conreats. Els cronistes asseguren que el més antic data del segle VIII, van anar proliferant i últimament han anat desapareixen, essent substituïts per xarxes, hivernacles i d’altres proteccions per evitar que els pardals s’emportin o facin malbé els fruits i hortalisses.

Tot i això, l’Associació de Veïns de Balàfia, a través de Punt d’Estudi, té en marxa un casal d’Estiu per a prop d’una trentena de nens que, un dia a la setmana (normalment dimarts) van a conrear la parcel·la que tenen assignada als horts de Pardinyes.

Les seves monitores i els nens i nenes, des de fa 3 estius, per preservar les hortalisses que planten en el seu hort de 50 metres quadrats confeccionen allí mateix (entre els carrers Vidal i Codina i Josep Pallach), cada estiu, un parell d’espantaocells, com una activitat més de l’hort.
“El Carrotiño i la Nastanaga”, com els anomenen, cuiden de que els ocells no facin malbé la seva plantació de diferents varietats d’enciams, cogombres i d’altres hortalisses que tenen plantades.

La iniciativa, que els encanta als nens i que està molt ben vista per la resta dels prop de 70 hortolans que té la finca de 600 m2., ha quallat fins el punt que han sorgit imitadors com un altre hortolà que s’ha endut el seu gos de pedra, que tenia a casa, perquè li cuidi l’hort.

La finca dels horts municipals de Pardinyes Altes està dividida en parcel·les de 50 i 25 m2, disposen d’una bassa de regulació d’aigua i d’altres serveis i assessorament agrícola.  Estan a ple rendiment des de la primavera de l’any 2014 i els gestiona, en procediment de negociat per un període de 10 anys, per Punt Eco Agroambiental.



Text i fotos: Paco Castillo


. Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada