Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

El malson de la Paeria amb el macroalberg de Pardinyes

dijous, 15 de setembre del 2022


 

L’equip de govern municipal presidit per l’alcalde Miquel Pueyo continua donant-li tombs al seu malson de voler construir un macroalberg a Pardinyes. No paren de decretar i imposar actuacions temeràries com la d’aquest principi de setmana a l’aprovar, amb els vots favorables d’ERC, JxC, recolzats, un cop més pel Comú de Lleida, el projecte bàsic i executiu de l’Equipament Comunitari per a Multiples Usos (ECMU).

En la mateixa sessió extraordinària, la Junta de Govern de la Paeria ha aprovat també (12/09/2022) el projecte d’enderroc de dos de les sitges de Pardinyes als carrers Oriol Martorell, 2 i Xavier Puig Andreu 7-9.

(https://www.paeria.es/cas/ajuntament/noticies.asp?Detall=True&IdNoticia=37324&Dia=-1&Mes=-1&Any=2022&IdDepartament=-1&TextCerca=&Consulta=False&PaginaAnterior=/cas/ajuntament/noticies.asp&Pagina=1)

La finalitat és, segons l’alcalde Miquel Pueyo, molt clara “Lleida necessita un equipament d’aquestes característiques per acollir temporers i destinat igualment a altres usos durant la resta de l’any: allotjament d’urgència, de col·lectius diversos, emergències estacionals o el que pugui sorgir”. I, el seu tinent d’alcalde, Toni Postius, el recolza i matisa que “No podem caure en discursos aporofòbics (menyspreu als pobres) o demagògics”

Unes accions, què l’actual equip preparacionista de l’ECMU, ve realitzant sempre d’esquena a les propostes de les entitats i organitzacions democràtiques dels veïns de Pardinyes; dels grups municipals de l’oposició, col·legis professionals i d’altres col·lectius, des de l’anunci, de la construcció d’un macroalberg a Pardinyes, fet a través dels mitjans de comunicació el 16 de febrer de 2021, sense gaudir de cap estudi tècnic, d’impacte econòmic, social o mediambiental.

I és que ERC, Junts per Catalunya (JxC), amb el suport del Comú de Lleida han decidit, com era d’esperar després de l’estiu, endegar la piconadora i accelerar a tota màquinaria per tirar endavant els tràmits que els falten per poder fer realitat el seu projecte de construcció del macroalberg. Aquest sobredimensionat equipament que ja havia d’estar acabat. És clar, el temps se’ls tira a sobre i les eleccions municipals de maig del 23 estan al caure.

Els de Pardinyes i d’arreu, que estem en contra del model ECMU aplicat per l’equip de govern municipal, hem explicat l’equipament que acceptaríem al barri. I, per més què insistim, ignoren la nostra proposta que, amb tota possibilitat, assumiria Pardinyes. Un prototip d’alberg molt més barat dels més de 5 milions d’euros assignats; molt més reduït i segur què eficaç i operatiu del què proposen els mandataris de la Paeria.

Per això, i només que per això, estem farts de patir atacs fomentats en la calumnia. Tan sols per defensar un canvi consensuat del model d’alberg al que proposa la Paeria per Pardinyes. Ens tracten de racistes, xenòfobs, aporofòbics, demagogs i no sé quantes coses més.

Observem com, després de vacances, l’equip de Govern de Miquel Pueyo, amb els tinents d’alcalde Toni Postius, Jordina Freixanent i d’altres, van “a saco” amb la seva idea de voler construir, per la via d’urgència, el macroalberg a Pardinyes de 120-150 places, encara que ells asseguren que sols s’utilitzaran 75 d’elles, per no sé quants col·lectius i d’altres usos.

Les sitges de Pardinyes

Tampoc els import canviar el super equipament de lloc. Un cop van comprovar que els terrenys del solar al carrer Josep Pallach, què havien destinat pel gran equipament, eren compromesos per la Paeria per fer un complex social per la gent gran, van canviar la foto i van passar a l’atac de les cigonyes, cent metres més avall perquè segons ells, no hi ha altres finques, solars o immobles disponibles.

I, és què, per fer el macroalberg es volen carregar les siluetes de Pardinyes, com han fet amb l’enderrocament de l’estació de Vilanoveta. Volen enderrocar dos de les sitges de la porta de la mitjana. Unes edificacions construïdes durant la postguerra com a despensa i regulació dels preus dels cereals què són una de les imatges arquitectòniques representatives i un dels emblemes i fars del barri.

A pesar de tot, els governant actuals de la Paeria fan cas omís del que han fet altres administracions a Andalusia, Castella la Mancha, Saragossa, Extremadura o Navarra, on han rehabilitat i protegit els seus silos. Un llegat històric d’arquitectura industrial què estan convertint arreu, en la majoria dels casos, en Bens d’Interès Cultural i referents arquitectònics de avantguarda: miradors, centres d’interpretació museus, biblioteques, despatxos tècnics i professionals, teatres, establiments de restauració i turisme o residències de socials.

A Pardinyes, fins ara han ignorat el tema i no s’ha fet cap intervenció en les sitges del barri (antics silos del Senpa, qualificats com a Patrimoni Popular). La darrera vegada que es van omplir aquestes sitges va ser l’any 2003, amb una partida d’arròs. Després, el Govern Central les va traspassar a la Generalitat de Catalunya i des d’aleshores les han destinat a emmagatzemar trastos municipals i a albergar estris i com aixopluc d’altres entitats, amb una degradació constant i amb les teulada alberguen la colònia de cigonyes més gran de Catalunya.

I, ves per on, ara l’equip de govern d’alcaldia s’interessa pels silos i, també sense consultar la ciutadania, decideix enderrocar dos d’elles, cedides per la Generalitat durant 75 anys. Preveu netejar i urbanitzar la parcel·la i suposem també que urbanitzarà el frontal del carrer Oriol Martorell i segurament també posaran en valor l’actual àrea de gossos del passeig Xavier Puig Andreu. I allí, just allí, volen construir el seu ambicionat macro ECMU, del què l’alcalde Miquel Pueyo se sent molt orgullós.

A pesar de tot, encara està pendent i falta conèixer el resultat del recurs judicial interposat pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (al que es va adherir la Plataforma de Veïns de Pardinyes) sobre les suposades irregularitats en les contractacions de projectes del macroalberg ECMU. Un procés que, sembla ser, està superant presumptes obstruccions i què, potser, pot acabar comportant mesures cautelars i, fins i tot, possibles responsabilitats.

I és què, els governants actuals de la Paeria han obert definitivament la caixa de Pandora amb aquest seguit d’actuacions, algunes d’elles agosarades i antidemocràtiques. Com se sap, accions a cop de decret i per imposició. Però, segueixen sense solucionar, durant tota aquesta legislatura, el regomello què els està causant la colloneria de voler construir el macroalberg a Pardinyes.

 

Paco Castillo,

Membre de la Plataforma Veïns de Pardinyes

. Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada