Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

Fets i promeses incomplertes durant el 2016

dimarts, 3 de gener del 2017
Diu l’equip de govern de l’Ajuntament de Lleida que l’any 2016 que acabem de deixar han fet el 76% dels projectes proposats. Asseguren que aquest percentatge d’obres i serveis està acabat o bé en fase d’execució.

Però, consultats un ventall de ciutadans, ningú recorda un fet important o impactant fet a Lleida durant l’any passat. Alguns t’ensenyen una tarja per pujar al bus gratis que posseeixen més de la meitat d’usuaris d’aquest recent renovat servei. Altres, al voltant de 16.000 bons conductors et mostren altra tarja d’un seguit d’hores d’aparcament gratuït en la zona blava. També hi ha qui ressalta el fet de baixar l’IBI un 2% (encara que continuem pagant la contribució de les més cares d’Espanya).

Les crítiques

Això sí. La majoria dels preguntats pel fets importants que recordin que s’han fet a Lleida el 2016, parlen de l’enrenou a la Paeria degut la guerra de les banderes, del bilingüisme institucional, de la polèmica amb els radars, de la petició de supressió dels noms de carrers de signe franquista i, finalment, de l’aprovació del pressupost per aquest 2017 amb el voto favorable del PSC, C’S i PP.
Altres veus, critiquen el retard de les obres del Parador de Turisme de l’aturat Centre Històric, la falta d’inversió de l’Ajuntament en política cultural (amb l’excusa de la crisi), encara que valoren positivament fets com la programació de diferents certàmens. Les nits d’estiu, l’obert, els cicles de cant coral, la col·laboració cultural amb Xativa o bé l’anunci del certamen de poesia Mahalta. També veuen amb bons ulls els actes de l’any Granados (150 Aniversari del seu naixement), la celebració de l’Any Gosé i de Ramón Llull, la instal·lació del centre de cinema audiovisual a Gardeny i els homenatges a Marc Marquez i Saúl Craviotto, es esports, encara que no estan d’acord amb, determinades accions de política esportiva de l’Ajuntament.

La feina feta

Clar que molts obliden que l’Ajuntament ha realitzat, destacades obres i serveis a la ciutat durant l’any 2016, com la millora de l’accés de la N-II a Lleida (entrada i sortida a la ciutat), entre la rotonda de Rufea fins la de la Caparrella. Ha fet obres importants al voltant de la Seu Vella, zona de baluart del Rei, de l’enjardinament del claustre i les excavacions de cal Jueu. Que ha reforçat la seguretat viaria al districte de la ciutat jardí, amb 37 nous passos de vianants i dotació semafòrica. Ha alineat el principi del camí de Corbins a Pardinyes, davant la passarel·la (encara que amb 2 anys de retard). Ha començat la plantada d’arbres del futur bosc urbà de Cappont i està potenciant les zones verdes de Magraners, Balàfia i Gardeny.

Ha construït el col·lector de Ronda, ha creat el centre de joves de Balàfia (en l’antic tanatori), ha reformat i millorat diferents centres educatius, escolars i espais infantils; ha construït 800 nitxols nous al cementiri i ha constituït la taula de promoció de la ciutat i el consell municipal de patrimoni, entre molts altres serveis i obres fetes per l’Ajuntament durant el 2016
.
Es critica l’oblit de l’aplicació de l’Ordenança Municipal per fer front a la brutícia de la ciutat, a pesar de la renovació i ampliació de contenidors selectius de brossa (sense consulta als usuaris per la serva ubicació); l’incivisme dels propietaris de gossos per no recollir les defecacions. I, igualment, la deficient il·luminació que pateix la ciutat, a pesar del canvi d’enllumenat públic, amb els seus 24.700 punts de llum, així com les cues que es formen a l’oficina d’atenció ciutadana, pendent de trasllat a la rambla de Ferran.

Els projectes perduts

Al llistat de projectes pendents del 2016 s’han d’afegir als grans projectes que s’arrosseguen enquistats d’anys enrere sense fer com el de les Basses, el trasllat del Museu Morera, a l’antiga Audiència; la remodelació de la rambla de Ferran (una de les entrades al centre de la ciutat); la recuperació de l’edifici de la farinera de la Meta (com a patrimoni cultural i social, nova passarel·la de connexió amb Pardinyes); el trasllat de l’estació del bus al futurista pla de l’estació; l’anunciat nou pavelló firal als camps Elisis, el seu amagat pla de promoció del parc i l’enyorada dedicació a nous usos dels mercats de Pla i la pendent remodelació del mercat de Balàfia.Aquets però són desigs i esperances per veure-les complertes aquest 2017 que ara comença i que, segurament, tampoc es compliran o sí. Qui ho sap?.

Paco Castillo

. Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada