Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

La política retratada : Exposició d'humor gràfic a Palau Robert del 13 de març a 11 de juny

dilluns, 13 de març del 2017
Al Palau Robert s'hi inaugura, aquest dilluns, l'exposició La política retratada. La crònica social i política a través del dibuix humorístic. Una mostra que recull 200 acudits de 48 autors icònics d'una època, com Perich, Cesc, Chumy Chúmez, Fer, José Luis Martín, Mingote o Toni Batllori. Uns il·lustradors que han donat un relat molt particular, dia a dia, de l'evolució de la política espanyola, però que generalment queda ocult davant el relat dominant de les notícies i els opinadors (de fet, fins i tot és freqüent que ningú guardi els originals d'aquestes obres, pensades només per a la seva publicació).
L'exposició cobreix el període comprés entre el 20 de setembre de 1977, quan es va produir l'atemptat ultradretà contra el setmanari El Papus, a Barcelona, i el 7 de març de 2015, data de l'atac islamista contra Charles Hebdo (i d'aquesta forma, posa de manifest fins a quin punt aquest art és amb freqüència incòmode).
La mostra ha estat comissariada pel dibuixant Jordi Duró i pel politòleg Jordi Torrents, i es podrà veure fins l'11 de juny.

Record per a la censura

Tot i que l'exposició no té com a aspecte central la censura, sí que n'hi ha mencions a un vídeo en el que s'entrevista a cinc il·lustradors claus d'aquest país: José Luis Martín, Óscar Nebreda, Jaume Capdevila ("Kap"), Manel Fontdevila i Flàvia Álvarez ("Flavita Banana", una de les poques dones en un món molt i molt masculí).

 Aquests artistes, que normalment s'expressen a través d'acudits i vinyetes, per uns moments passen a un primer pla en ser entrevistats per Óscar Dalmau. José Luis Martín i Óscar Nebreda reclamen que l'humor gràfic suposa un espai de llibertat, perquè sovint no està tan estrictament controlat per la línia editorial del diari com la secció de política (de fet, els comissaris constaten que molts dibuixants han fet acudits molt al marge de la tendència ideològica del seu diari).

 I, malgrat tot, al vídeo hi ha algun record pels episodis de censura viscuts en aquest àmbit, com els problemes per una portada de El Jueves en què hi apareixia una escena sexual protagonitzada pel príncep Felip i la seva esposa. L'amenaça islamista també ha acabat afectant als dibuixants. Óscar Nebreda confessa que en els darrers anys s'han sentit coartats per l'amenaça islamista i apunta que això és molt preocupant.


. Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada