Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

Reconeixement a Josep Minguell a Cellers

dimecres, 2 de novembre del 2022

·       Autor del primer mural de pintura al fresc realitzat l’any 1995



L’artista Josep Minguell, autor del mural al fresc de l’esglèsia de Cellers, es va comprometre, durant la primavera-estiu vinent, a restaurar uns fragments de la seva pintura al fresc que estan afectats per humitats. Per la seva part, Josep Maria Mullol, alcalde de Castell de Mur, va indicar que també es prosseguiran els treballs de rehabilitació i conservació de la façana exterior de l’església.

Homenatge a Josep Minguell

La decisió la van fer pública el passat 29 d’octubre durant l’acte d’homenatge que la població de Cellers (Castell de Mur) va tributar a l’artista Josep Minguell (Tàrrega 1959) amb motiu del 25 aniversari de la creació del seu mural de pintura al fresc realitzat en l’església de Sant Joan Baptista de Cellers.

Durant l’esdeveniment es va presentar un nou sistema informàtic, a través d’un QR, per accedir directament a l’església i també per rebre l’explicació de les pintures de Josep Minguell. L’artista va rebre una reproducció de l’església i l’efemèride es va cloure amb un emocionant concert del duet ALLA VIOLA (Olga Miracle, soprano i Xavier Domínguez, laúd, viola i guitarra renacentista, inrerpretant cançons italianes del 1500.

L'antiga església de Santa Maria de Cellers, que data del segle XI, fou remodelada totalment al segle XVIII i rebé una nova consagració. És d’estil romànic; actualment està dedicada a sant Joan Baptista i catalogada com a Bé integrant del patrimoni cultural català

Josep Maria Mullol, alcalde del de Castell de Mur, municipi del que depèn Cellers, va donar compta, durant l’acte, de la trajectòria artística de Josep Minguell com a muralista al fresc, començant la seva trajectòria amb l’obra en l’església de Cellers durant l’estiu de l’any 1995 durant 6 mesos, subratllant l’atorgament de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (11 de juliol de 2022) per la seva aportació cultural.

L’artista Josep Miguell, que acaba de tornat d’Itàlia, va explicar el seu inici a la pintura al fresc com un legat del seu pare. A rel de la seva mort “quan jo tenia 30 anys, em vaig assabentar de tot el que havia aprés al seu costat, del seu significat i de les seves possibilitats. Després de la reflexió, vaig decidir deixar l’ensenyament de Belles Arts i dedicar-me a la pintura al fresc”.

La primera obra de pintura al fresc

Minguell va recordar que durant unes jornades de color l’entusiasme i il·lusió mostrat pel Rector i Arxiprest de Tremp, mossèn Josep Maria Mauri i Prior (l'Alzina, Sant Esteve de la Sarga, Pallars Jussà, 21 d'octubre de 1941). Una persona imparable que va aconseguir la rehabilitació de l’església i em va engrescar per realitzar un mural de pintura al fresc a l’església de Cellers. “Va ser la meva primera obra d’aquestes característiques. Una aventura singular i col·lectiva en col·laboració dels feligresos i dels veïns. Ara, al cap de 27 anys, ja porto 47 murals d’aquests tipus”.

Seguidament va relatar els diferents passatges pintats al fresc, les voltes i els murals de l’església on es representen: una porta oberta, amb la llum de l’esperança; les tres virtuts -fe, esperança i caritat-; La representació del poble i el seus oficis artesanals; el foc, la purificació, l’aigua i el pas de la foscor a la llum, entre d’altres.

L’esdeveniment va comptar amb la presència dels veïns de cellers, Guardia de Tremp, de poblacions del Pallars Jussà i amb l’actual rector de Tremp, mossèn Alfons; Josep Castells, delegat de la Generalitat al Pirineu; Ramon Salse, tinent d’alcalde i d’altres autoritats.


 

Informació ampliada en un proper reportatge a la revista FIRES I FESTES (cultura, comerç i turisme).



Paco Castillo
. Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada