Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

Joan Torné exposa 406 fotografies de Pardinyes

dimecres, 7 de juny del 2023

 

Mostra oberta tot el dia a Orvepard fins el 6 d’agost 


Una exposició fotogràfica de Pardinyes, el barri darrera l’estació, de Joan Torné, roman oberta durant tot el dia al centre Cívic d’Orvepard, fins el proper 6 d’agost.

L’exposició acull 406 fotografies en blanc i negre i color, procedents de l’arxiu fotogràfic d’Orvepard i de diferents fons i col·leccions de particulars entre els que destaquen les de Lluís Tarrés, Gómez Vidal i Josep Porta (Audivisuals de l’IEI) i Ramón Gras, Pablo Gadea, Gavín de les Avellanes i d’altres.

Les fotografies són duals comparatives (el abans i l’ara) i mostren carrers, paisatges, indústries, empreses i veïns del barri, des de fa 70 anys fins ara. És una destacada mostra d’associació d’aquells escenaris amb els actuals.

D’aquesta forma sorgeixen records d’edificacions, oficis i activitats desaparegudes. La fàbrica del gas a Pardinyes, el mercat del bestiar, el traçat ferroviari del Recorrido, les platgetes del riu, el taller de reparacions de vagons, els ponts damunt les vies del tren, les urbanitzacions de l’avinguda Tortosa, Anastasi Pinós, les escoles i l’església molts altres.

Expo itinerant




L’exposició de fotografies d’ahir i avui de Pardinyes es va inaugurar el passat 5 de juny, amb la presència de Carles Enjuanes, futur regidor de Serveis Socials del nou Ajuntament, Toni Baró, president de la Federació d’Associacions de Veïns de Lleida (FAVLL), Joan Bosch, dibuixant i ilustrador i d’altres representants institucionals, de la Junta d’Orvepard, de la Plataforma de Pardinyes i veïns del barri.

Carles Enjuanes va destacar el bon treball d’investigació de Joan Torné per poder mostrar aquesta atracció històrica a través d’imatges on s’aprecia perfectament la transformació del barri al poder comparar les fotos amb la realitat actual.

Toni Baró va indicar que aquest recull és un gran tresor que s’hauria d’exposar a la Paeria de Lleida, perquè ho conegui la ciutadania i què a l’Associacio de Veïns de Balàfia, de la qual és president, “la mostrarem”.

Joan Torné va explicar la procedència dels diferents fons en els que ha hagut de recopilar les imatges. Ha elogiat la cura de les institucions per gaudir de l’arxiu d’audivisuals i va subratllar que aquesta sols és una part de la seva col·lecció i de la d’Orvepard.



Paco Castillo, periodista
. Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada