Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

Prohibit fumar en els parcs infantils

dilluns, 19 de juny del 2023

La Llei del Tabac (1-1-2011) prohibeix fumar en els parcs infantils. Adverteix estrictament que no es pot fumar en “els espais a l’aire lliure dels parcs públics, amb àrees acotades, equipades o condicionades per a joc i esbarjo dels menors”.

L’Ajuntament de Lleida igualment prohibeix “llençar puntes de cigars cigarretes enceses” als parcs, jardins i fonts (capítol II, article 30 de l‘Ordenança Municipal de Civisme i Convivència de la ciutat de Lleida. Apartat d’Us de Serveis Públics de Parcs i Jardins)

Però, molts no se n’adonen, ignoren tenir coneixença o intenten passar desapercebuts amb la cigarreta en ma. Aquestes persones que incompleixen la normativa són totes gairebé majors d’edat que vigilen als nens amb la intenció que els més petits convisquin i gaudeixen en les condicions sanitàries, de seguretat i higiene adequades.

Malgrat això, molts d’aquestes persones majors incompleixen la Llei i fumen en els parcs infantils mentre els infants juguen al seu voltant. I també, molts segueix fumant a l’entorn dels centres d’ensenyament igualment sense complir la Llei (doncs la normativa antitabac prohibeix fumar prop de les escoles).

Només cal fer un tom per recintes de joc, parcs i entorns escolars (Glorieta Font i Quer, Balàfia, 11 de setembre, entre molts altres parcs i al voltant dels centres d’ensenyament) per trobar-se algun que altre fumant i un munt de burilles per terra.

Tant és així que un grup de joves voluntaris d'Osmon de Lleida, fa uns anys, durant una acció de recollida selectiva de llosques en els parcs infantils, des de la mitjana de Pardinyes fins el parc de Prat de la Riba/Humbert Torres, van replegar700 grams de burilles.

Nicotina en 4 de cada 10 parcs infantils i en les entrades d'escoles

I és què, la nicotina procedent del fum del tabac està present en 1 de cada 4 parcs infantils i entrades d'escoles de diverses ciutats espanyoles, entre elles Barcelona, segons un estudi que es va fer ressò Nació Catalunya.

Encara que en el cas d'Espanya, totes les mostres d’aquest estudi, es van prendre a centres de Barcelona és un problema que es podria fer extensiu a tota Catalunya. La mostra també indica què en un de cada cinc parcs infantils hi havia alguna persona fumant dins l'àrea de joc.

Com se sap, cal tenir molt en compte els efectes nocius del fum ambiental del tabac en els infants, entre els quals està l'augment de risc de malalties respiratòries.

El nou Ajuntament de Lleida te feina en aquest apartat: millorar la neteja i el manteniment d’equipaments i de la zona acotada dels parcs infantils, vigilar els fumadors en aquests recintes aplicant, s’escau, les sancions de l’Ordenança Municipal i senyalitzar adequadament la prohibició de fumar en aquests espais perquè tothom ho sàpiga.


Aquare.la: Joaquim Ureña
Article: Paco Castillo . Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada