Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

La recuperació de la Seu Vella a través dels 25 projectes de l’arquitecte Ferrant Vázquez

dilluns, 13 de novembre del 2023


Josep Maria Font i Oncims, aparellador i aficionat a la fotografia, va exposar de forma exhaustiva els 25 projectes de restauració de la Seu Vella de Lleida per part de l’arquitecte Alejandro Ferrant Vázquez (Madrid 1897-1976). Aquest arquitecte és autor i supervisor de totes les obres de restauració de la seva etapa. Els 21 projectes realitzats en el temple i els 4 en el claustre, des de l’any 1948 fins la seva mort l’any 1976.


Font va donar compota d’aquests fets, amb imatges de plànols, documents i de detalls tècnics i anecdòtics, durant una conferència que va tenir lloc en el Museu de Lleida el 9 de novembre de 2023, amb l’assistència de prop d’un centenar de persones.

D’aquesta restauració i del seu significat, Josep Maria Font, ens ha manifestat que: “De la Seu Vella ‘Lo Castell’ s’han escrit rius d’articles, editat llibres, dedicat versos, literatura, tesis doctorals, des del punt de vista històric, de l’historia de l’art, dels fets i moments polítics transcendentals, no en va compta amb més de 800 anys d’existència contemplant les seves pedres, el pas del temps i el que això comporta. Fins i tot recentment s’ha creat en la UDL, la nostra Universitat, una Càtedra especifica dedicada a la Seu Vella.

Desprès dels anys d’esplendor van arribar temps complexos i difícils per a tots i també pel nostre monument. La guerra dels Segadors va ser un punt d’inflexió que va continuar davallant amb l’arribada del Borbó (Felip V) al Trono del Reino, fet que va estar a punt d’acabar materialment amb l’enderroc del monument.

Sortosament es va escapar de tal barbàrie, no sense pagar un preu molt alt, l’escarni, la degradació, l’espoliació, la destrucció, però va sobreviure a l’igual que ho van fer els habitants que residien als seu voltant.

Bé valia la pena destinar un temps (tres anys han estat finalment) a recollir i datar la seva recuperació que s’inicia al 1948 i que de forma més o menys continuada no ha parat i de la qual poc ha transcendit.

Des de la nostra modesta aportació, el passat dia 9 amb la conferència al Museu de Lleida, convidats pel Cercle d’Amics del Museu de Lleida i des de la publicació del llibre sobre la recuperació de la Seu Vella que veurà la llum a principis de l’any vinent, continuarem aportant dades envers la seva restauració i amb l’entusiasme i confiança en recuperar per a la ciutat l’esplendor que resta latent en les seves pedres”.



Paco Castillo . Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada