Els veïns del barri van comparèixer ahir, 31 de març de 2022, en el Parlament de Catalunya, a través de la Organització de Veïns (Orvepard) i de la Plataforma a favor de la Residència per defensar el compromís de l’Ajuntament de Lleida d’edificar un complex social destinat a la tercera edat en un solar al carrer Josep Pallach 2 en el que ara l’equip de govern municipal actual projecta construir un macroalberg de 150 places per acollir temporers i persones sense llar.
Aquestes dues entitats, junt amb representants del sindicat agrari ASAJA i l’agrupació d’empresaris de la fruita (AFRUCAT) van exposar ahir, a proposta del Grup Parlamentari Socialistes i Units per Avançar, a la Comissió d'Empresa i Treball el seu desacord amb el projecte de construcció d’aquest estrany edifici de més de 5 milions d’euros que impulsa l’equip de Govern de la Paeria, d’esquena als veïns, sense diàleg ni consens per destinar-ho com a equipament d’emergències socials.
Des que l’alcalde Miquel Pueyo i el seu equip va anunciar en els mitjans de comunicació, el 16 de febrer de 2021, el projecte de construcció d’aquest edifici sobredimensionat, els veïns de Pardinyes han convocat 8 mobilitzacions ciutadanes, amb el major nombre de participants de la història del barri. Han recollit 5.381 signatures a favor de la residència d’avis. Han redacta informe a demanda del Síndic de Gregues de Catalunya. Han participat en dues mocions debatudes en el ple de l’Ajuntament, una d’elles favorable per aturar el projecte, sense que l’equip de Govern la tingui en compte. I han participat en un expedient incoat per la GAIP (Informació Pública del Parlament de la Generalitat de Catalunya) i també en dos recursos judicials contra la proposta d’adjudicació, per la via d’urgència del projecte d’edificació del macro equipament. Segons indica l’expedient de la GAIP del Parlament, l’Ajuntament de Lleida no disposa de cap informe sobre la idoneïtat i ubicació del macroalberg proposat al barri de Pardinyes.
Tampoc han presentat cap estudi tècnic especialitzat que aconsellin la inversió pressupostada, ni consten informes ferms de l’impacte urbanístic i ambiental que pot causar l’edificació.
Els governants de la Paeria no han fet públic un estudi social sobre el tema que avalin aquesta sobredimensionada edificació, ni justifiquen la suposada urgència per construir el macroalberg al barri de Pardinyes. Ni tampoc tenen a l’abast un Pla de Gestió de l’equipament, ni el cost del seu manteniment.
La Plataforma a favor de la residència i Orvepard considera que la proposta del colosaledifici que vol imposar el minoritari equip de Govern Municipal, és un model gens integrador (no hi ha privadesa, ni atenció personalitzada pels usuaris) i pot ser estigmatizador pels components d’aquests col•lectius vulnerables.
Aquest edifici sobredimensionat, que sols té en ment l’equip de Govern de la Paeria de Lleida, està qüestionat per tots els grups de l’oposició municipal de la ciutat pel que fa a la ubicació, el model d’inclusió i la seva dimensió.
El macroalberg, ideat a Pardinyes per l’alcaldia de Lleida, no és la solució (el mateix director general de Serveis Socials de la Generalitat, Josep Maria Forné ho reconeix). “Sorgeixen moltes dubtes al voltant del projecte” (Col•legi d’Educadors/res Socials de Catalunya). No és integrador, ni tampoc beneficiós per la ciutadania.
No es pot concentrar tota l’atenció de les persones vulnerables, barrejant els seus usuaris, en un mateix punt de la ciutat. Cal obrar amb respecte i de manera justa vers les mateixes.
Proposta d’alternatives
És públic que l’Ajuntament de Lleida, a través de l’Oficina Municipal d’Urbanisme, disposa de més de 500 pisos socials a la ciutat. En aquest parc d’habitatge municipal hi ha cabuda per albergar usuaris d’aquests col•lectius que ho necessiten. A més, hi ha altres espais a Lleida com el convent municipal de les Josefines (a rehabilitar), que disposa de la gestió del Consorci d’atenció a les persones sense llar, per tal de combatre la pobresa.
La Plataforma en Defensa de la residència de Pardinyes i Orvepard aposten, igualment, per la modificació de la Llei d’Urbanisme per poder disposar de sol per acollir a treballadors temporers del camp.
Aturar el projecte
• Davant d’aquests fets, la Plataforma per la Defensa de la Residència de Pardinyes i la Organització de Veïns (Orvepard) van demanar a la Comissió d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya que s’aturi i es deixi sense efecte el projecte de construcció d’aquest edifici modular per emergències i usos socials, proposat per l’equip de govern de l’Ajuntament a Pardinyes.
• Destinar els recursos assignats per la Generalitat al projecte del macroalberg a equipaments socials.
• Iniciar un procés de diàleg i participació ciutadana (Taula de Cutat) per tal de crear equipaments dignes per a les persones necessitades amb dimensions adequades i distribuïts per tota la ciutat de Lleida.
• Ratificar la cessió del solar de 3.500 m2, assignat per l’Ajuntament de Lleida en el seu dia a Pardinyes, per construir el complex residencial públic per a la gent gran compromès pels governs municipals anteriors.
• I, finalment, ma estesa de la Generalitat de Catalunya per arribar a l’acord d’ajuda per edificar la residència d’avis en aquests terrenys municipals a Pardinyes, tal com han fet, per exemple, a les Franqueses del Vallès.
Paco Castillo
Periodista
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada