Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

L’home dels nassos

dissabte, 31 de desembre del 2016
Quan jo era un napbuf recordo la mare el 31 de desembre despertar-nos amb una gran il·lusió, esmorzaven tots a taula i després calia sortir a fer les ultimes compres de l’any. Per engrescar-nos i acompanyar-la, ens explicava que calia sortir de presa, ja que si ens hi fixaven bé ,veuríem l’home dels nassos passejar-se pels carrers.

L’home dels nassos és un personatge mitològic català que té tants nassos com dies li queden a l’any. Només se’l pot veure, però, el 31 de desembre o cap d’any. És un ésser imaginari, estrany, misteriós i també el més desconegut de tots.
El seu origen sembla ser una degeneració de una divinitat perduda, una ànima que simbolitzava l’any, representat en forma d’un arbre singular. Es creia que era l'esperit de la vegetació, que vivia dins la soca d'un arbre i el darrer dia de l'any sortia del seu amagatall.

Tradicionalment, se sol explicar a la mainada que el dia 31 surt l’home dels nassos. La mare ens ho explicava de tal forma , que nosaltres ens imaginàvem un personatge estrafolari amb 365 nassos a la cara, sense pensar que el 31 de desembre a l'any li queda només un dia per acabar. Per arrodonir la broma, sempre hi havia algú que ens feia creure que se l'acabava de veure passar per algun carrer proper, per tal que correguessin a veure si el podien trobar. Com nens innocents quèiem en el parany, ja direu un home amb 365 nassos, quina feinada a mocar-se !

Bon 2017 maranyeros
GatCat


. Post cops vist.

1 comentari:

  1. Bonissim...es exactament el que vaig viure de petit amb aquest personatge...!!!

    ResponElimina