Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

Els ninotaires Ermengol i Balasch amb la plataforma de Pardinyes per les imposicions de la Paeria

dimecres, 16 de novembre del 2022


Els seus dibuixos, defensant el barri, s’estan convertint en virals a través de les xarxes


Els ninotaires lleidatans Paco Ermengol i Jordi Balasch han realitzat diferents dibuixos per la Plataforma de Veïns de Pardinyes per reflectir les imposicions que està patint el barri durant l’actual legislatura de la Paeria, governada per l’alcalde Miquel Pueyo i Toni Postius (ERC i Junts per Catalunya), amb el recolzament puntual del Comú de Lleida.

En un dels de dibuixos de Paco Ermengol es mofa del projecte del macroalberg que imposa l’Ajuntament des del 16 de febrer de 2021, a esquena dels veïns. Dues vinyetes reprodueixen una imatge del compromís de l’Ajuntament de Lleida de construir una residència al barri l’any 2001, amb la corresponent expectació dels veïns i a continuació, en els mateixos terrenys Ermengol, en la segona vinyeta, traça el projecte de 2021 de la Paeria per construir, una monumental carpa (que denomina camp de refugiats), de 3 plantes de base i 4 pisos d’alçada, amb més de 150 places, que alberga diferents col·lectius d’emigrants.

Recollida de signatures i piconadora


Un altre dels dibuixos de Paco Ermengol (maig de 2021) ha estat el que fa referència a la presentació en el Registre de la Paeria de 5.361 signatures recollides en Pardinyes en contra del macroalberg projectat. Firmes de denúncia de les característiques del model d’alberg presentat, la seva capacitat i el seu elevat cost econòmic. Ressaltant els 2671 vots van treure els partits de l’equip de govern al barri.

 

La última aportació de Paco Ermengol (14 de novembre de 2022) ha estat “Stop Pardinyes”. Un dibuix format per una màquina pesada equipada amb un superbraç articulat de La Paeria, calçat amb una bota, damunt una planxa que fa de piconadora i que aixafa tot el sòl urbanístic del triangle que forma el barri de Pardinyes, darrera l’estació de Lleida Pirineus.

Lligam amb Pardinyes

I és que Paco Ermengol –Canals-Córdoba 1958 (Agentina)- és un artista multidisciplinari que des del 24 de desembre de 1984, seguint el camí d’orígen dels seus pares, arriba a Lleida i s’instal·la a Pardinyes.

Ha treballat com a dibuixant als diaris Segre, diari d’Andorra i actualment a la Mañana, colanbant amb moltes altres publiacions, la Maranya digital entre elles i en un seguit de revistes de caire nacional i internacional. Ha realitzat més d’una trentena d’exposicions i ha editat tot un seguit de llibres, el darrer d’ells (octubre passat) “vèncer la por”, amb 40 vinyetes, junt amb el psicòleg Sisco Abella (editorial Pagès). Paco Ermengol, també ha impulsat importants certàmens que han ajudat a situar Lleida en l’àmbit internacional com són Humoràlia, Cartes de Desamor o bé la Mostra de Cinema Llatinoamericà.

Des del moment que va arribar a Pardinyes es va implicar plenament amb la Organització de Veïns (ORVEPARD). I, durant 30 anys, ha estat membre de la Junta de Govern dels veïns i veïnes del barri de Pardinyes. Vocal i President de la Comissiò d’Ensenyament i Cultura (1990-93), revitalitzant la sala d’exposicions Rogeli Aragonés i projectant iniciatives populars al barri. Ha exercit el càrrec de vicepresident d’Orvepard (2003-2005). També ha estat president del Club de Bàsquet Pardinyes, durant 6 anys, des de la temporada 1996-97 fins el 2002, degut que el seu fill Matias jugava amb l’equip del Club de Bàsquet Pardinyes. Durant la seva etapa va crear els equips sèniors, l’Escola de Bàsquet i la pagina web del Club.

De la residencia d’avis a les Sitges de Pardinyes

Per altra banda, Jordi Balasch ha estat, igualment de forma desinteresada, un col·laborador especial amb la Plataforma de Veïns del barri de Pardinyes. Des del primer moment ha recolzat les accions i els objectius de la Plataforma per intentar el diàleg fallit i el consens per tal d’aturar el model del macroalberg projectat per la Paeria al barri.

En aquest sentit, ha deixat via lliure en el seu blogspot d’humor “la Maranya Digital perquè la Plataforma de Veïns de Pardinyes informi de les seves accions i esdevniments.


També ha contribuït amb alguns dels seus dibuixos humorístics entre els quals cap destacar un dedicat (2022) a l’alcalde Miquel Pueyo en el que es compromte a complir la demanda dels veïns de destinar els històrics terrenys municipals del carrer Josep Pallach, 2 a un complex social per a la gent gran.

La última il·lustració de Jordi Balasch per a la Plataforma de Veïns de Pardinyes ha estat la creació d’un dibuix dedicat a l’edifici de les sitges del barri. Una il·lustració que mostra les dues Sitges que els governants municipals de la Paeria volen enderrocar per construir el macroalberg, amb la teulada dels dos edificis plens de cigonyes expectants davant una possible incertesa.

Jordi Balasch (Lleida 1963) és també humorista gràfic, il·lustrador, aquarel·lista i artista plàstic. Es va iniciar al diari Segre 1986 “Benito Sidral, reportero total”. Creador del popular home del sofà, l’any 1989 passa a treballar al diari La Mañana fins l’any 2005. Va publicar també als desapareguts rotatius Nou Diari fins l’any 2011 i al diari Bon Dia i al 2014 s’incorpora com a vinyetista a Lleida.com i continua diàriament publicant post d’humor basat amb l’actualitat a la Maranya digital.

També ha col·laborat en altres publicacions i revistes d’humor. Ha protagonitzat nombroses exposicions i ha editat diferents llibres d’humor (Byològic, By Balasch, Marracades). Actualment és editor de la Maranya digital. I ha estat el creador de les mascotes “Utxi” d’Utxesa i “el cargol Banyetes” de Lleida de l’Ajuntament de Lleida.

Paco Castillo. Periodista
. Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada