“Lleida huele a mierda”. Paraules de Laina, mallorquina de 19 anys resident a Lleida, soltades a través d’un càsting televisat d’OT 23 (Operación Triunfo).
Esfereïdora qualificació de Lleida a càrrec de la jove perla, acollida en la nostra ciutat, qui en lloc d’estar agraïda per l’albergatge, aprofita la seva intervenció televisiva gravada, junt a milers de participants el 20 de setembre de 2023, per soltar aquesta fètida arenga.
Les ganes de destacar. De ser cap d’ala, de voler arribar a l’estrellat, d’intentar fer un vídeo viral o d’altres motius ocults, han portat a Laina a ser protagonista d’aquest atroç fet.
Pardinyes se sent orgullosa del seu olor. Al llarg de la historia, sempre s’ha caracteritzat per tenir un olor especial. Ha estat un barri amb multi olors. Gaudeix de les 10 categories bàsiques d’olors. Però, sobretot és un barri què durant el segle XX s’ha adelitat amb una olor i dolç característic.
Nosaltres, com a pardinyencs i lleidatans, ensumen lo nostre olor i el que ens arriba de fora. Ens xalem amb les fragàncies acres, ràncies i pudents.
A pardinyes hem aguantar molt temps la pudor procedents de les desaparegudes porquerisses del Plàcido i d’altres granjes quer eren instal·lades al barri.
I ens hem folgat amb els olors dels dipòsits d’escombraries assentats al barri com Nitris, Ilnet i, ara, LleidaNet. També amb hem suportat les bafades dels animals de corral, cavalls, someres i rucs i els procedents de la llet procedent de la vaqueria del mig del barri i d’altres confrontants.
Hem percebut igualment l’aroma a terra mullada per la pluja, el fang o la neu. També el perfum de natura i d’arbrat (especialment pel seu parc natural de la mitjana). I l’essència procedent de les flors dels seus camps d’horta.
I, és què, Pardinyes durant molt temps ha tingut un olor especial. Un aroma dolç amb sabor de caramel, a cafè torrefactat i, com no a conerves, galetes, torrons i xocolata que flotava en el aire i s’escampa arreu.
Un excel·lent i reconeguda emanació que sortia de les xemeneies de la fàbrica Virginias de la carretera de Corbins per impregnar i fer més agradable la vida dels ciutadans del barri.
Els veïns de Pardinyes sempre hem ensumat aquests olors emblemàtics característics, degut els històrics entorns industrial, primer. Després per la seva qualificació de barri de tolerància industrial fins que van modificar l’estatuts per convertir-lo en zona urbanística residencial, durant l’època democràtica.
Pardinyes ha atresorat olors procedents de les fàbriques instal·lades des d’antuvi com: els de la panificadora i els forns de pa, l’arrossera del Segre (actual edifici de l’editorial Pagés), cortits Pifarré, la torrefactora de cafès Pladín (Palax), olis Torres, SALI, mobles Armengol, tendals Giralt-Miró, ous i pollastres Lica, o el de begudes de les Indústries Reunides.
També l’olor a pinso de la fàbrica pinsos Porta i de pinsos Dies o de la de licors i gelats, entre moltes d’altres. Gairebé totes aquestes fàbriques han plegat encara que, alguna s’han traslladat als polígons i d’altres sols mantenen la direcció al barri.
L’olor de les instal·lacions de les indústries conserveres de Pardinyes té la seva història. La primitiva de conserves i caramels del camí de Corbins, de galetes i xocolates després, van ser adquirides (dues naus industrials) pel grup Virginias a conserves SALI (Societat Anònima Lletera Industrials) l’any 1973.
Un grup que te la seva seu central i origen a Reus, des que es va fundar l’any 1932. degut un deute acumulat de 20 milions d’euros (La Vanguardia 31/10/2017) va haver de plegar. Ara està gairebé enderrocada del tot i a punt de construir-ne una complex residencial per a la gent gran en el seu lloc.
Amb el pas del temps, Pardinyes ha anat perdent alguns dels seus olors característics però encara continuem gaudint d’alguns d’ells com el del mercat de fruites i verdures dels dissabtes, l’olor de l’aigua del riu i el de la natura de la mitjana. Aquests olors els volem reforçar amb el de plantes aromàtiques i flors dels 6 escocells de la plaça dels ferroviaris que enjardinem avui 23 de setembre de 2023.
Paco Castillo
. Post cops vist.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada