Articulistes

Altres entrades

días online
entradas
comentarios
usuarios online

Els Segura de Pardinyes (Lleida) elaboren pa, amb forn de llenya, des de fa 61 anys

dilluns, 20 de novembre del 2023

El forn Segura és el comerç del sector més antic del barri de Padinyes. Continuen fent pa amb el mateix forn giratori amb el que van començar i actualment tenen dos establiments oberts als carrers Pardinyes Baixes, 10 I al Jeroni Pujades, 9.

Els Segura, és una saga de forners (4º generació) que començà a L’ Albi, continuà entre Castelldans i Puigvert de Lleida i finalment s’establieix a Pardinyes el 29 de juny del 1962.

L’ any 1961, Josep Segura va començar a fer els tractes per comprar el forn a Miguel Martinez. L’intermediari va ser el Fuster artesà, que arranjava les pales de fusta d’enfornar, que era sabedor que el Josep buscava forn a Lleida i que el Martínez, volia vendre el seu per obrir una botiga de queviures al costat del forn (C/ Pardinyes baixes, 12). El tracte no és va fer esperar i ràpidament van arribar a un acord.

En el forn adquirit van començar a treballar Josep Segura Griñó (forner), la seva dona María Griño Solanes (botiga i obrador ), el seu fill gran Pere Segura Griño i més tard s’incorporaria el fill petit Ramón Segura Griñó, a l’acabar estudis a l’ escola als Maristes de Lleida (E.G.B).

Al 1972, Pere Segura és casa amb la Mª Àngels Montagut Rosell i regenta la botiga de l’obrador. Van tenir 2 fills: Marta i Marc.

L’any 1979, Ramón Segura és casa amb Fina Enric Gibanell i regenta la botiga de l’Avinguda Tortosa, al costat del restaurant la Huerta, davant de l’antic mercat dels pagesos (espai actual de la Llotja). Van tenir 2 fills: Román i Esteve.

Actualment el forn Segura, és regentat per Marta Segura i el seu marit Ignasi i, tenen com a principal botiga la del carrer Jeroni Pujades, 9 cantonada amb passatge Sant Jeroni. El pa el continuen fent al mateix lloc de sempre del carrer Pardinyes Baixes.


Aquest forn actualment és el comerç més antic del barri. Continuen seguint les tècniques de producció tradicionals del pastat, fermentacions llargues finals, i la cuita al mateix forn giratori de llenya que ha passat de generació en generació.

La seva aposta és per una producció saludable i terapèutica, amb farines refinades, ecològiques i integrals cent per cent. I productes baixos amb gluten o sense gluten, (no aptes per a celíacs), tant de pa, brioixeria i coques de recapte, així com també els pastissos de les diades.



Paco Castillo . Post cops vist.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada